Şanlıurfa sağlığında neler oluyor?

Şanlıurfa DP İl Başkanı Mustafa Polat, Harran üniversitesi Tıp fakültesi yaşanan istifalar ile ilgili açıklamada bulundu. Başkan Polat yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:  “Şanlıurfa ' da bitmek bilm...

 Şanlıurfa sağlığında neler oluyor?

24.05.2022 - 19:47

Güncelleme : 24.05.2022 - 19:47

Şanlıurfa DP İl Başkanı Mustafa Polat, Harran üniversitesi Tıp fakültesi yaşanan istifalar ile ilgili açıklamada bulundu.
Başkan Polat yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:  “Şanlıurfa ‘ da bitmek bilmeyen sağlık sorunu ve değer verilmeyen doktorlar Başta Harran üniversitesi Tıp fakültesi olmak üzere diğer Devlet hastahanelerinde istifa edip özel hastanelere geçiyorlar.
Harran üniversitesi Tıp fakültesi hastanesi ‘ınde Doktorların bir bir istifa etmesi nedeniyle 9 bölüm kapanmıştır.
Harran üniversitesi Tıp fakültesi hastanesi ‘nde Prof Dr Mehmet Emin Güldür ‘ün istifası ile Patoloji bölümü kapandı.
Ş.urfa ‘nın tek onkoloji doktoru Prof .Dr .Hakan Hatipoğlu, Göğüs Cerahi uzm. Doç.Dr. Atalay Şahin, Radyoloji uzmanı Dr.Mehmet Kolu geçen yıl istifa etmişti.
Yine Üniversite ‘nın Tek Nefroloji Doktoru Prof. Dr Metin Sarıkaya Bu yılın Ocak ayında görevinden ayrıldı ve Hastanedeki Refroloji bölümü kapanmıştı.
Yine Harran üniversitesi Tıp fakültesi hastanesi ‘nde Çocuk Ruh sağlığı ve hastalıklarından sorumlu Doç. Dr. İsmail Akaltun ve Kardiyoloji bölümünde Doç. Dr Fatih Güngören istifa edip ayrıldı.
Son bir buçuk yılda 9 bölüm kapandı.
Yine Şanlıurfa Mehmet Akif inan Hastahanesinde görev yapan Kulak burun boğaz bölümünde Doç. Dr Mehmet Erkan Kaplama istifa etti ve özel hastaneye gitti.
Üniversite Hastahaneleri sadece sağlık hizmetleri sunan hastahaneler değil, Aynı zamanda bir eğitim alanıdırlar bu hastahanelerde hekimler ve tıp öğrencileri de eğitim görüyorlar.
Bu Hastanede 9 bölümün kapanması demek tıp öğrencilerinin bu alanlarda eğitim görmemesi demektir.
Aynı zamanda doktorlarda gelen hastayı tedavi ve Ameliyat yapamamasına neden oluyor.
Örnek: Tümür Cerrahisi uyguladığı bir hastayı Patolojiye gönderiyor ama O bölüm kapalı Doktor Ameliyat anında O tümörün iyi huylumu, kötü huylumu olduğunu nerden bilecek ki ona göre operasyon yapsın.
Hastahanelerde aşırı yoğunluk var doktor sayısı yetersiz her polikinik önünde uzun kuyruklar var doktorlar ancak 5 dakika bile her hastaya ayıramıyor bu ‘da işlerini özveri ile yapamadıklarından vicdanen rahatsız ve huzursuz oluyorlar .
Doktorların çoğunluğu yoksulluk sınırı altında maaş alıyor.
Tanıdık bir çok Hekim arkadaşlarla görüştüğümüzde söyledikleri söz “Hekimler hiç bir dönemde bu kadar değersizleştirilmedi .
Hekimler hiç bir dönemde bu kadar cehaletle şiddette maruz kalmadı.
Hekimler hiç bir dönemde bu kadar geçim derdine girmedi” diyorlar Yine söylediklerine göre yaklaşık iki yılda 8 binin üzerinde doktor kamuda istifa etmiş, bazılarda emekliliğini
istiyor ” diyorlar ve yine ” Şu ana kadar kamudan bu denli yoğun istifa hiç olmadı ” diyorlar
29 Ekim 1923 ‘ de Cumhuriyet kurulurken bu ülkede 333 Doktor, 4 Hemşire ve 165 Ebe vardı.
Sadece 60 Eczahane vardı bunun 8′ i Türk idi. Fert başına milli gelir 45 dolardı.
Ortalama ömür 40 yaş idi Millet Verem , sıtma, tifo, tarahum, frengi hastalığından kırılıyordu Her doğan 100 çocuktan 40′ ölüyordu.
Her doğum yapan kadından yüzde 18’ i ölüyordu. Bir tek Dar-ül Fünün Şimdiki Boğaz içi Üniversitesi vardı.
Bir tek diş doktoru yoktu millet pense ve kelpatan ile dişini çekiyordu.
Türkiye ‘ de diş doktoru ancak 1964 yılında mezun oldu.
1923 ‘ 2002 Arası Cumhuriyet hükümetleri yakışık 70 tane Tıp fakültesi açtı her yıl yaklaşık 5 bin doktor mezun veriyor.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM dedikleri çoktan çöktü, tarih oldu, sanki birilerinin fark etmesini bekliyor gibi seyrediyoruz, sıkıntılarını hep birlikte yaşıyoruz! Hadi biz seyrediyoruz, yetkimiz yok, dile getirmekle yetinmek zorunda kalıyoruz, YETKİLİLER neyi seyrediyor.”

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın