Lampedusa Adası’nda acil durum ilan edildi: 36 Saatte 6 binden fazla göçmen geldi

İtalya'nın Orta Akdeniz'deki mültecilerin geçiş rotası üzerinde bulunan Lampedusa Adası'nda son 36 saat içinde 6 binden fazla göçmenin varışı, ada...

 Lampedusa Adası’nda acil durum ilan edildi: 36 Saatte 6 binden fazla göçmen geldi

14.09.2023 - 15:30

Güncelleme : 14.09.2023 - 15:30

İtalya’nın Orta Akdeniz’deki mültecilerin geçiş rotası üzerinde bulunan Lampedusa Adası’nda son 36 saat içinde 6 binden fazla göçmenin varışı, adanın belediye meclisi tarafından “acil durum” ilan edilmesine yol açtı.

Kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası’na son günlerde yoğun bir göçmen akını yaşanıyor. Ada sakinleri ve yetkililer, son 36 saat içinde 6 binden fazla mültecinin adaya ulaştığını bildirdi. Bu büyük mülteci akını, Lampedusa Belediye Meclisi’ni olağanüstü toplanmaya sevk etti ve meclis, “acil durum” ilan etti.

 

MÜLTECİ SAYISINDA REKOR ARTIŞ YAŞANDI

Kararı duyuran Lampedusa Belediye Başkanı Filippo Mannino, adaya gelen mültecilerin sayısının Ada’daki göçmen karşılama sistemini ve yardım imkanlarını zorladığını belirtti. Mannino, hükümetin bu sorunla başa çıkmak için yapısal çözümler üretmesi gerektiğini vurguladı.

Ada’daki mülteci sayısı gün içinde 6 bin 762’ye kadar yükseldi. İçişleri Bakanlığı ise bugün 1,650 göçmenin anakaraya götürüldüğünü, yarın 3 bin 750 göçmenin, cuma günü ise 2 bin 270 göçmenin tahliye edileceğini açıkladı.

Öte yandan, İtalya’da mülteci karşıtı görüşleriyle bilinen Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Matteo Salvini, Lampedusa’daki durumu eleştirdi ve “Lampedusa’daki yaşananlar Avrupa adına başarısızlıktır.” dedi. Salvini, olayı “bir savaş eylemi” olarak niteledi ve İtalyan hükümeti içinde bu konuyu daha fazla görüşeceklerini ifade etti.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın