Başkan Süzen, “Çiftçilerimiz son yılların en kötü dönemini yaşıyor”

Son yıllarda mazota, gübreye, zirai ilaca, suya, elektriğe ve tohuma gelen zamlar üretim yapan çiftçileri olumsuz etkiledi. Artan maliyetler neden...

 Başkan Süzen, “Çiftçilerimiz son yılların en kötü dönemini yaşıyor”

20.08.2024 - 16:24

Güncelleme : 20.08.2024 - 16:24

Son yıllarda mazota, gübreye, zirai ilaca, suya, elektriğe ve tohuma gelen zamlar üretim yapan çiftçileri olumsuz etkiledi. Artan maliyetler nedeniyle bu yıl ikinci ürün ekiminin yapılmadığını belirten Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, “Çiftçilerimiz bu yıl hem elektrik kesintilerinden dolayı hem de yüksek üretim maliyetlerinden dolayı ikinci ürün mısır ve pamuk ekmediler tarlalarını boş bıraktılar” dedi.

Türkiye’nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da artan maliyetler çiftçileri çıkmaza soktu.

Son yıllarda mazota, gübreye, zirai ilaca, suya, elektriğe ve tohuma gelen zamlar nedeniyle birçok çiftçi ekimini yapmadı.

Özelikle Şanlıurfa’da ikinci ürün olan mısır ekimi de artan maliyetler nedeniyle yüzde 60 düştü.

Artan maliyetlerin çiftçileri olumsuz etkilediğini ifade eden Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, “Çiftçilerimiz bu yıl hem elektrik kesintilerinden dolayı hem de yüksek üretim maliyetlerinden dolayı ikinci ürün mısır ve pamuk ekmediler tarlalarını boş bıraktılar” dedi.

“ÜRETİM MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK”

Mazot, gübre, zirai ilaç, tohum gibi maliyetlerin yüzde 100 artığını ifade eden Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, “Üretim maliyetleri çok yüksek özelikle girdi maliyetlerine baktığımızda mazot, gübre, zirai ilaç, tohum bunlar yüzde 100’ün üzerinde artmışken ürün fiyatları yerinde sayıyor bazı ürünlerde sadece yüzde 10-12’lik artış söz konusu. Çiftçilerimiz artık üretim maliyetleriyle baş edecek durumda değil çünkü enerji maliyetleri çok yüksek” dedi.

“BAZI BÖLGELERDE 8 SAAT ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANIYOR”

Elektrik kesintileri ve üretim maliyetlerin yüksek olmasından dolayı çiftçilerin ikinci ürünü ekemediğini söyleyen Başkan Süzen, “İlimizde birde DEDAŞ sıkıntısı var. DEDAŞ halen bazı bölgelerimizde 8 saatlik elektrik kesintisi yaşatıyor yani hangi çağda yaşıyoruz? 8 saatlik elektrik kesintisi mi olur? Çiftçilerimiz bu yıl hem elektrik kesintilerinden dolayı hem de yüksek üretim maliyetlerinden dolayı ikinci ürün mısır ve pamuk ekmediler tarlalarını boş bıraktılar” dedi.

Başkan Süzen, “Çiftçilerimiz son yılların en kötü dönemini yaşıyor”

“MISIR ÜRETİM ALANLARI YÜZDE 60 DÜŞTÜ”

Çiftçilerin son yılların en kötü dönemini yaşadığını ifade eden Mehmet Süzen, “Mısır üretim alanları yüzde 60 oranında düşmüş durumda geçen yıla kıyasla. Tarım potansiyeli yüksek ülkemizde çok vahim bir durum. Çiftçilerimiz gerçekten son yılların en kötü dönemini yaşıyor yani hangi ürüne bakarsanız bakın fiyatlar düşük” diye konuştu.

“BÜTÜN ÜRÜNLERİN FİYATLARINDA SIKINTILAR VAR”

Bu yıl bütün ürünlerin fiyatlarında sıkıntı olduğunu belirten Başkan Süzen, “Üretim planlaması olmadığı için bazı ürünlerde fazla ekilişler oluyordu bu ürünlerde fiyat düşüşüne rastlanabiliyordu ama bu yıl bütün ürünlerin fiyatlarında sıkıntı var” ifadelerini kullandı.

“FISTIK FİYATLARINDA YÜZDE 40 DÜŞÜŞ”

Tüccarların tarımsal ürünlere yatırım yapmadığı için fıstık fiyatlarında yüzde 40 düşüş yaşandığını ifade eden Süzen, “Fıstık hasadımız başladı biliyorsunuz fıstık fiyatları iki ay öncesine göre yüzde 40 oranında düşmüş durumda bunun da temel nedeni yüksek faiz. Tüccarlar tarımsal ürünlere yatırım yapmıyorlar paralarını yüksek faize yatırdıkları için ürün fiyatlarına da talep olmadığı için ürünlere ürün fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Bu noktada toprak mahsulleri ofisinin devreye girmesi lazım çiftçilerimizi yüksek enflasyona ezdirmeyeceği, yüksek üretim maliyetlerine ezdirmeyeceği bir taban fiyatın belirleyip çiftçilerimize destek olmaları lazım” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK ÇIKILMASI GEREKİYOR”

Tarım kredi kooperatiflerin ve toprak mahsulleri ofisinin çiftçilere destek olması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, “Tarım kredi kooperatiflerinin de aynı şekilde çiftçilerimize destek olması lazım, alıma çıkması gerekiyor çünkü bu kurumlar çiftçilerimizi destekleyen kurumlar böyle kötü bir dönemde çiftçilerimize destek olmayacaklar da ne zaman destek olacaklar” diye konuştu.

Başkan Süzen, “Çiftçilerimiz son yılların en kötü dönemini yaşıyor”

“ÜRETİCİ, TÜKETİCİ DE MAĞDUR”

Tarlada domatesin 2 lira pazarda ise 12-15 TL olduğunu söyleyen Süzen, “Sanayi domatesi çiftçilerimiz gerçekten çok kötü durumda. Tarlada domates fiyatı 2-2,50 TL toplama maliyetleri yüksek olduğu için çiftçilerimiz domatesi hasat etmiyorlar tarlada çürümeye bırakıyorlar ancak pazara gittiğinizde domates 12 TL, 15 TL yani üretici mağdur olduğu gibi tüketici de mağdur dolaysıyla bu noktada ülke genelinde bir kooperatifleşmeye gitmemiz gerekiyor üreticinin mağdur olmadığı tüketicinin de mağdur olmadığı aradaki komisyoncuların kazanmadığı bir sistemin geliştirilmesi lazım bu noktada kooperatifleşme önemli” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA MÜHENDİSİ ORDUSU VAR”

Çiftçilerin üretimde kopmadığını bilim alandan alınan verime bağlayan Mehmet Süzen, “Çiftçilerimiz şu ana kadar ayakta duruyorlarsa, üretimden kopmamışlarsa bu da bilim alandan alınan verimle alakalı bir durum. Haran’a ilk su geldiğinde pamukta dekara verim 200-250 kilogram şu anda 700-800 kilogram aldığımız yıllar oluyor bu kimin sayesinde oluyor bu sahadaki ziraat meslektaşlarımızın sayesinde oluyor çünkü teknik anlamda sürekli çiftçilerimize destekler. Zirai ilaç bayi meslektaşlarımız sahada, zira ilaç toptancısı meslektaşlarımız sahada, ulusal firmada çalışan meslektaşlarımız sahada, tarım danışmanı arkadaşlarımız sahada, kamuda çalışan ziraat mühendisi meslektaşlarımızın büyük bir kısmı sahada dolayısıyla sahada, ovada ciddi bir ziraat mühendisi ordusu var çiftçilerimizin sürekli yanındalar ve destekler. Ancak bu da artık son haddini almış durumda çünkü artık verimi ne kadar arttırabiliriz ki? Bu noktada dediğim gibi toprak mahsulleri ofisinin ve tarım kredi kooperatiflerinin derhal alıma çıkması lazım bir de bunun yanında çiftçilerimizin üretimden kopmaması için, üretime devam edebilmesi için bu yılki tarımsal desteklerin ciddi oranda artırılması gerekiyor” dedi.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın