Şanlıurfa’da yaklaşık 15 bin akrebin bulunduğu çiftlikte litre fiyatı yaklaşık 10 milyon dolar olan zehir üretiliyor.
Haliliye ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi’nde yaşayan bir çiftçi, babasının yıllar önceki akrep merakıyla işe başlayıp bir akrep çiftliği kurdu. Bu akreplerden elde edilen zehirler yurt içine ve yurt dışına ihraç ediliyor. Bu zehirlerin litresinin yaklaşık 10 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca, bu zehirler kanser tedavisi üzerine AR-GE çalışmalarında da kullanılıyor.
Mehmet Örenler, akrep işine babasının ilgisi sayesinde girdiklerini ve resmi izinlerle bu işi yapmaya başladıklarını açıklıyor. Akreplerin doğadan alınan anaç bireylerle ürettiklerini ve çiftliklerinde düzenli olarak beslendiklerini belirtiyor. Bu beslemenin doğadaki akreplerle farklı olduğunu ve çiftlikte daha düzenli olduğunu vurguluyor. Ancak akreplerin zehir kalitesinin doğal akreplerle aynı olduğunu söylüyor.
Akrep zehrine en çok Uzakdoğu ülkelerinin ilgi gösterdiğini belirten Örenler, zehrin üniversitelerde, ilaç ve kozmetik endüstrisinde kullanıldığını ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye içinde bazı üniversitelerde meme kanseri ve kolon kanseri tedavileri için AR-GE çalışmalarında kullanıldığını ekliyor. Özellikle Doğu Asya’dan büyük talep geldiğini ve Japonya, Güney Kore ve Çin gibi ülkelerden ziyaretçilerin geldiğini ve önümüzdeki günlerde bu ülkelere giderek işbirliği yapacaklarını belirtiyor.
Çiftlikteki akrep sayısının 15 bini aştığını ve bunların 10 bininin zehir sağımı için hazır olduğunu söyleyen Örenler, akreplerin çiftleştirilmesi ve doğal ortamlarının sağlanmasıyla bu sayıyı artırdıklarını belirtiyor.