Şanlıurfa’da çok yaygın: Uzmanından hayati uyarı!

Çocuk Cerrahi Uzmanı Op Dr. M. Tamer Gürbaz, Şanlıurfa’da çok yaygın olan basur, uzun süre kabızlık şikayetlerine karşı hayati uyarılarda bulundu....

 Şanlıurfa’da çok yaygın: Uzmanından hayati uyarı!

12.10.2022 - 10:45

Güncelleme : 12.10.2022 - 10:45

Çocuk Cerrahi Uzmanı Op Dr. M. Tamer Gürbaz, Şanlıurfa’da çok yaygın olan basur, uzun süre kabızlık şikayetlerine karşı hayati uyarılarda bulundu.

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid hastalığının Şanlıurfa’da çok yaygın olduğunu ifade eden Çocuk Cerrahi Uzmanı Op Dr. M. Tamer Gürbaz, “toplumda çok sık görülen sorunlardan biri olan basur, uzun süre kabızlık sonucunda ya da uzun süre tuvalette vakit geçirmekten dolayı oluşmaktadır. Dışkılama esnasında zorluk yaşanması, bölgedeki kan akışını etkilemektedir. Zaman içerisinde ise damarlardaki kan, bölgede havuzlanmaya başlamaktadır. Bu durumda basur oluşumuna neden olmaktadır” dedi.

“ŞANLIURFA’DA KARIN AĞRISI ŞİKÂYETİYLE HASTALAR GELMEKTE”

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op Dr. M. Tamer Gürbaz yaptığı açıklamada; “Kliniğimize ya da acil servise başvuran hastaların en çok olduğu vaka genelde Şanlıurfa bölgesinde apandisit şikâyetiyle ve karın ağrısı şikâyetiyle gelmektedirler.

“MUAYENELERİNİN DETAYLI YAPILMASI GEREKMEKTE”

Genellikle “perfore apandisit” dediğimiz halk arasında “patlamış apandisit” adıyla adlandırılan şekilde gelmekte. Tedavileri biraz uzun sürmekte, bir hafta 10 gün hastanede yatış süresi olmaktadır. Onun için özellikle apandisit hastası olan hastaların muayenelerinin, geçiştirilmemesi, muayenelerinin detaylı yapılması gerekmektedir.

“İSOTLU YİYECEKLERİN AZ TÜKETMESİ HASTALIĞI AZALACAKTIR”

Apandisit haricinde bize başvurularda halk arasında makat çatlağı denilen hastalar bizim “Anal Fissür” dediğimiz hastalar. Bunun da nedeni bizim görüşümüz yani Çocuk Cerrahisi kliniğinin görüşü olarak Şanlıurfa’daki baharatlı yiyeceklerin çok fazla yenilmesi, özellikle hamile annelerin, baharatlı ve isotlu yiyecekleri daha az tüketmesi sayesinde bu hastalık biraz daha azalacaktır diye düşünüyoruz.

“ÖLÜMCÜL KOMPLİKASYONLARA NEDEN OLABİLİR”

Genellikle iki ve dört yaş arası çocukların ellerine para verilmemesi, ayçiçeği, kabak çekirdeği, karpuz çekirdeği gibi yiyeceklerin verilmemesi, bunlarda direkt akciğer bronşlarına kaçmakta ve daha sonra ameliyat da dâhil olmak üzere ölümcül komplikasyonlara neden olmaktadır.

AİLELERE UYARI

Ailelerin bu konuda çok duyarlı olması gerekmekte olup 2-4 dört yaş arası çocuklarınızın ellerine kabuklu yiyecek, para vesaire gibi şeyler vermeyelim. Sizleri seviyoruz Şanlıurfa halkını seviyoruz” dedi.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın