Önceki dönem Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, “Yapılacak eko turizm çalışmaları bu yöreyi turizm çekim merkezi haline getirebilir”. Dedi.
Nihat Çiftçi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Geniş bir kavram olan eko turizm varlıkları sınıflandırılarak bu bölümde işletilecektir. Şehirde bu güne kadar ön plana çıkan hayvan varlığı; ceylan, kelaynak, güvercin ve arap atı olmuştur. Bu türler üzerinde yapılacak bir takım çalışmalarla turizm geliştirilebilir. Şanlıurfa’da yaşayan 300 kuş çeşidi vardır. Bunlardan 7 çeşidi Dünyada sadece bu bölgede yaşar. Yine bölgede yaşayan çöl varanı, çizgili sırtlan ve keklik gibi nesli yalnızca bu bölgede sürdürülen türlerle Şanlıurfa faunası zengindir. Fırat kıyısındaki kayalıklar, düz alandaki sazlıklar, doğa hayvanı koruma alanları, tek tek milli parkı, Ceylanpınar çiftliği gibi alanlar; hayvanların uygun koşullarda üreme ve yaşam alanlarını teşkil etmektedir.
Fauna bakımından zengin olan bölge; doğa yürüyüşleri ve gözlem evleri, haralar ve hayvanat bahçeleriyle bölgede bir eko turizm çekim merkezi olabilir. Şehir ekonomisine katkıda bulunmak içinde bu varlıkların değerlendirilmesi gerekir. Keklik bölgede bir yaban kuş çeşididir. Yıllardır bu kuş çeşidini avlamak için kırsal mahallerde bir yaşam biçimi süregelmiştir. Çok nakışlı olan güvercin kuşu, değer bakımından çok yüksek fiyata satılmaktadır. Şehirdeki güvercin uçurma kültürü de bir yaşam şeklidir. Damları açık olan alanlarda, ikindi namazından sonra herkes damda kuş uçurmaya başlar. Gökyüzünde renk renk görüntü veren kuş katarları, bir birini alanına çekmek için mücadele eder. Havada akrobatik hareketler ve atılan taklaların seyrine doyum olmaz. Bir güvercin başka birinin güvercinini kendi hanesine getirirse mülkiyet el değiştirmiş olur. Güvercin uçurma işi de bölgede farklı bir yaşam halini almıştır. Birecik’in Fırat kıyısındaki oyuklarda yaşayan kelaynak kuş türünün nesli tükenmektedir. Bir göçmen kuşu olan kelaynak kuşu için üretme çiftliği Birecik’te kurulmuştur. Bu kuş yeryüzünde neslini devam ettirmek için bu bölgeyi seçmiştir. Ceylanpınar çiftliği ceylanların yurdudur. Özellikle tek tek dağlarında yıllarca ceylanlar yaşamıştır. Yaban hayatının güzel yüzlü bu ceylanları “ Şanlıurfa’nın etrafı dumanlı dağlar, gezme ceylan bu dağlarda seni avlarlar” parçasında olduğu gibi isimlerini türkülere vermişlerdir. Soylu arap atı bölgede yıllardır yarış atı olarak ön plana çıkmaktadır. Soylu bir at çeşidi olarak arap atı hipodromlarda hep yarışları önde bitirmektedir. Bölgede kurulacak üretme çiftlikleri bu at cinsinin dünyadaki tüm ganyan yarışlarında ön plana çıkarır. At bakıcıları, jokeyler ve at sahipleriyle önemli bir ekonomik döngü yaşanmış olur. Bölgede ön planda olan bu hayvan çeşitlerinin her birinin önemli hikayeleri bu topraklar üzerinde yaşanmıştır. Bu hikayeler bölge insanı için bir hobi ve kültürel bir zenginlik olarak yaşanmaktadır. Bu zengin hayvan varlığını turizm açısından bir çekim merkezi, üretme ve yetiştiricilik açısından da bir ekonomik üretim merkezine dönüştürülebilir. Kurulacak festivaller, doğa yürüyüşleri, seyir terasları ve tüm türlerin bir arada yaşadığı bölgesel hayvanat bahçesi kurularak turizm rotası oluşturulabilir. Güvercinler bir seyir zenginliği ve arapatı da yarışların umudu haline getirilebilir. Tüm bu varlıklar sadece Şanlıurfa yöresinin zenginlikleridir. Dolaysıyla yapılacak eko turizm çalışmaları bu yöreyi turizm çekim merkezi haline getirebilir.” Dedi.