KOÇÖREN’DE TARİHİ ESERLER BULUNDU

Şanlıurfa’nın 10 km güneyinde, hayvan pazarı civarında antik kent Roma-Bizans dönemine ait kaya mezarlara ve bu mezarların birinde duvar kabartma ve fresk şeklindeki resimlere rastlandı.Kaya duvarlara ya...

 KOÇÖREN’DE TARİHİ ESERLER BULUNDU

18.08.2021 - 17:40

Güncelleme : 18.08.2021 - 17:40

Şanlıurfa’nın 10 km güneyinde, hayvan pazarı civarında antik kent Roma-Bizans dönemine ait kaya mezarlara ve bu mezarların birinde duvar kabartma ve fresk şeklindeki resimlere rastlandı.

Kaya duvarlara yapılan bu resimlerin Meryem, İsa, haç işareti, yırtıcı hayvanlar, fresk ve rölyef tekniğinde yapıldığını ayrıca bu alanda Antik Çağ taş ocağı, zeytin ve üzüm basma fabrikaları, yer altı şehri tünelleri, iki ağızlı ve tek ağızlı sarnıçlar, Roma dönemi karakol kalıntılarının da bulunduğu belirten Sanat Tarihçisi, Ressam Muharrem Çelik, bu bölgede hem Paleolitik hem de Neolitik dönemin yaşandığı Hamzan Tepesi’nin burada olduğunu dile getirdi.

Kayı boyuna ait özellikle Akkoyun ve Karakoyunlulara ait mezarlığı ve bu mezarlıkta bulunan yazılı taşlara rastladıkladıklarını dile getiren Çelik, üzerinde Arap alfabesiyle Lailaheillallah yazılı taşın dikkatleri çektiğini ve koç şeklindeki taşlara da rastladıklarını söyledi.

Buranın Güneydoğu Anadolu Bölgesinde örnek bir alan, örnek bir yerleşim olduğunu söyleyen Çelik; Aynı zamanda buranın Kayılara ait mezarların bulunduğu  tek yer olduğu içinde önemli olduğunu söyledi.Kayı boylarının Osmanlıların öncüleri olduğunu belirterek burada bulunan mezarların atıl durumda, harabe görünümde olmasına üzüldüğünü dile getirdi.

DEFİNECİLER TARAFINDAN YOK EDİLİYOR

Buralardaki değerlerin çoğunun defineciler tarafından yok edildiğini söyleyen Çelik, bu yerleşim yerinin tarihi açıdan önemli bir merkez olduğunu gördüğümüz bu eserler kanıtlamaktadır dedi.

Daha önceleri burada yer alan sanat eserleri arasında yer alan Selçuklu dönemine ait koç şeklindeki taşlar ve Kayı boyu işaretleri (ok, yay) bilim dünyası tarafından da incelenip belgelendirilmiştir.

Bu eserler Harran Üniversitesi Sanat Tarihi Eski Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Ekinci, Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Mustafa Güler, Harran Üniversitesi Arkeoloji Eski Bölüm Başkanı Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Çelik tarafından bilim dünyasına sunulup yayınlanmıştır diyen sanat tarihçisi araştırmacı-yazar Muharrem Çelik, aynı zamanda bahse konu olan eski ismiyle Koçveren Köyü’nün birçok köşe yazarı tarafından yazılıp haberlere de konu olduğuna dikkat çekti.

NEOLİTİK DÖNEME AİT ÇEŞİTLİ TAŞ ÖRNEKLERİ VAR

Çelik bu bölgede Akkoyunlular’a ait olduğunu düşündüğü halk tarafından ziyaret olarak bilinen yerleşim yerinin tahmini 300-500 metre uzaklarında tek kişilik kabirler olduğunu ve buralarda da geçmişte çeşitli yemek ve ikramların sunulduğunun da önemine dikkat çekti.

Çelik bilim dünyasının yaptığı incelemelerde bu bölgede neolitik döneme ait çeşitli taş örneklerini olduğunu yüzey araştırmasında birçok seramik ve çakmak taşı aletlerinin görülebileceğini çocukluğunda kendisinin de buralarda bir çok seramik kalıntısı gördüğününü vurguladı.

Özellikle bu yerleşim yerinin kuzeyinde yeraltı şehrine giden tünel  kapısının varlığını da dile getiren Çelik bir an önce buraya yönelip mevcut eserlerin titizlikle gün yüzüne çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın