İkinci el araç almak isteyenlere müjde!

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışlarına karşı alınan tedbirleri 6 ay daha uzattı.
<...

 İkinci el araç almak isteyenlere müjde!

08.12.2023 - 10:38

Güncelleme : 08.12.2023 - 10:38

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışlarına karşı alınan tedbirleri 6 ay daha uzattı.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışlarına karşı alınan tedbirleri 6 ay daha uzattı. Bakanlık tarafından yayımlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik,” Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, ikinci el araç satışlarında geçerli olan “6 ay ve 6 bin kilometre şartı” ile “ikinci el araçların sıfır araç fiyatı üzerinde satılamaması” uygulamalarının süresi 6 ay daha uzatıldı.

Otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışlarına ve stokçuluk faaliyetlerine karşı alınan önlemler kapsamında, “pazarlama ve satış kısıtlaması” ile “ilan kısıtlamasına” ilişkin düzenlemeler, 1 Ocak 2024’ten itibaren 6 ay süreyle yeniden uzatıldı. Bakanlık, bu kararı, düzenlemelerin otomotiv piyasasında arz ve talebin dengelenmesine ve tüketicilerin lehine olumlu etkiler yaratması üzerine aldı.

Ayrıca, “6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlaması”na aykırı satışları engellemek amacıyla noterliklerde uygulama devam edecek. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların, belirtilen süre ve kilometre sınırlarına uymayan satışları noterlikler tarafından engellenecek.

Düzenleme ile birlikte, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan “ilan yoluyla pazarlaması” da 1 Temmuz 2024’e kadar yapılamayacak. Bakanlık, bu tarihi 6 aya kadar uzatma yetkisine sahip.

Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, otomotiv piyasasında fiyat istikrarını sağlamak ve adil bir piyasa yapısı oluşturmak amacıyla çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti. Kamuoyuna duyurulan açıklamada, düzenlemelerin tüketicilerin mağduriyetini önlemeye yönelik olduğu vurgulandı.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın