Şanlıurfa’dan Türkiye ve Dünya’ya gönderiliyor!

Şanlıurfa'da yoğun bir şekilde tercih edilen tahta beşiklerin hem ekonomik hem de sağlıklı olduğu öğrenildi.
 Şanlıurfa’dan Türkiye ve Dünya’ya gönderiliyor!

10.10.2022 - 12:09

Güncelleme : 10.10.2022 - 12:09

Şanlıurfa’da yoğun bir şekilde tercih edilen tahta beşiklerin hem ekonomik hem de sağlıklı olduğu öğrenildi.

Halk arasında “tıngır mıngır beşik” olarak adlandırılan beşiklerin zamanla teknolojiye yenilmesine rağmen Kentte halen rağbet görüyor.

Eyyübiye tarihi bölgelerinden Nacar Pazarı’nda üretilen tahta beşikler, Türkiye’nin dört bir yanında ilgi görüyor. Yurtdışına dahi gönderilen tahta beşikler birkaç usta tarafından üretiliyor.

Her yıl yaklaşık  65 bin bebeğin dünyaya geldiği Şanlıurfa’da el emeğiyle yapılan tahta beşikler, ucuz, kullanışlı ve doğal olması nedeniyle aileler tarafından tercih ediliyor.

Şanlıurfa’da çam ağacından yapılan tahta beşiklerin diğer beşiklere göre bebekler açısından daha sağlıklı olduğundan yöre halkı tarafından tercih ediliyor.

TAHTA BEŞİKLER HEM EKONOMİK HEM DE SAĞLIKLI

Türkiye’de, doğum oranı yüksek iller arasında yer alan Şanlıurfa’da, Haşimiye Meydanı’ndaki tarihi Nacar Pazarı’nda imal edilen el emeği tahta beşikler ilgi görüyor. Kalitesine göre satılan beşikler, daha çok kırsal bölgelerde yaşayan çok çocuklu aileler tarafından kullanılırken, Türkiye’nin dört bir yanında ilgi görüyor. Yurtdışına dahi gönderiliyor.

Daha önceleri beşiklerle birlikte yakılan beşik türküleri de tarihe karıştı. Artık beşik sallayarak türkü söyleyen anneler ve çocuk bakıcıları azaldı. Ama özellikle Urfa’nın kırsal alanlarında ve köylerde tahta beşik diğer beşiklere göre daha sağlıklı olduğundan tercih ediliyor.

Nacar Pazarında tahta beşik esnafı,  artık ahşap yapıların ve tahtadan yapılan ev malzemelerinin taleplisinin bir anlamada azaldığı görülürken yinede Urfa’nın kırsal kesimlerde ve köylerde tahta beşiklerin çocuklar için sağlıklı olduğundan satıldığını ifade etti.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın