Şanlıurfa’da üretiliyor Dünya’ya ihraç ediliyor!

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde üretilen kurutulmuş domatesler, Avrupa pazarına yönlendirilerek hem istihdamın artmasına hem de ülke ekonomisine k...

 Şanlıurfa’da üretiliyor Dünya’ya ihraç ediliyor!

09.08.2023 - 17:36

Güncelleme : 09.08.2023 - 17:36

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde üretilen kurutulmuş domatesler, Avrupa pazarına yönlendirilerek hem istihdamın artmasına hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

Şanlıurfa, verimli, bereketli ve geniş tarım arazilerine sahip olmasıyla bilinen bir ilimizdir. Özellikle Siverek ilçesi, son yıllarda bilinçli tarım yaklaşımı sayesinde büyük bir gelişme kaydetti.

 

Son beş yılda Siverek ilçesi, geniş ve verimli arazilere sahip olması sayesinde kurutulmuş domates üretimine büyük ilgi gösterildi. Özellikle yurt dışından gelen yoğun talep, kurutulmuş domateslerin pazar bulmasını kolaylaştırdı. Bu ürünler, ilçede üretildikten sonra yurtdışına ihraç ediliyor.

 

KURUTMALIK DOMATES ÜRETİMİNE ARTAN TALEP

Siverek, sahip olduğu geniş ve bakir arazilerle son 5 yılda kurutmalık domates üretimine büyük bir ilgi göstermiştir. Özellikle yurt dışından gelen yoğun talep sayesinde, pazar sorunu yaşamadan üretilen kurutmalık domatesler, ilçede yetiştirildikten sonra uluslararası pazarlara sunulmaktadır. Yoğunca köyünde 500 dönüm arazide yetiştirilen domatesler, sıcak yaz günlerinde toplanarak bıçakla ikiye ayrılıp tuzlanmaktadır. Ardından, yaklaşık 3 gün boyunca güneşte 45 derece sıcaklık altında kurutulmaktadır. Domatesler istenilen kıvama ulaştığında toplanarak özel torbalara konulmakta ve depolara taşınmaktadır. Bu aşamadan sonra, İzmir ve Ege bölgesine tırlarla taşınarak oradan da Avrupa’ya ihraç edilmektedir.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın