Kira uyuşmazlıklarında yaşanan sorunların çözüme kavuşması için arabuluculuk dönemi 1 Eylül itibarıyla resmen başlıyor. Bundan böyle uyuşmazlıklarda önce arabulucunun yolu tutulacak.
Kira uyuşmazlıklarında 1 Eylül tarihinden itibaren başlayacak olan yeni düzenlemelere göre, kira tespit, tahliye, uyarlama, kontrat kaynaklı sorunlar, taşınmaz paylaşımı, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklar ve aidata ilişkin davalar zorunlu arabuluculuk sürecine tabi olacak.
Bu yeni düzenlemeye göre, kira uyuşmazlığı yaşayan taraflar önce arabulucuya başvurmak zorunda kalacaklar. Arabuluculuk süreci, dava açmak isteyen tarafın başlatacağı bir süreç olacak. Başvurular, dava açılacak yetkili mahkemenin bulunduğu adliyedeki arabuluculuk bürosuna yapılacak. Eğer o mahkemede büro kurulmamışsa, yetkilendirilmiş sulh hukuk mahkemelerine başvurulabilecek.
ARABULUCULUK SÜRECİNİN İŞLEYİŞİ
Taraflar adliyedeki arabulucu bürosuna başvurduktan sonra, uyuşmazlıkla ilgili bilgiler ayrı ayrı taraflardan alınacak. Ardından taraflarla bir toplantı düzenlenecek. Tarafların menfaatlerine uygun bir çözüm bulunması durumunda, arabulucu tarafından hazırlanan anlaşma tutanağı imzalanacak. Bu tutanak, mahkeme ilamı niteliği taşıyacak. Eğer arabuluculuk sürecinde uzlaşma sağlanamazsa, taraflar dava açma hakkını kullanabilecekler.
ÜCRET VE ÖDEMELER
Arabuluculuk başvuruları ve 2 saate kadar süren görüşmeler için ücret alınmayacak. Ancak 2 saatin üzerindeki görüşmelerde, asgari ücret tarifesine göre hesaplanacak bir ücret ödenecek ve bu ücret taraflar arasında eşit olarak paylaşılacak. Dava açılması durumunda ise Adalet Bakanlığı tarafından ödenen 2 saate kadar olan ücret, davada haksız çıkan tarafa yargılama gideri olarak ödettirilecek. Katılan taraflardan birinin görüşmeye katılmaması halinde ise uzlaşmazlık tutanağı, katılan tarafla birlikte düzenlenecek. Eğer dava açılırsa, katılmayan taraf arabulucu ücreti ve yargılama giderinin tamamını ödemekle yükümlü olacak.
HANGİ UYUŞMAZLIKLAR ZORUNLU ARABULUCULUK SÜRECİNE TABİ?
Kira tespit, tahliye, uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilafları arabuluculuk sürecine tabi olacak. Ayrıca taşınır ve taşınmaz malların paylaştırılması, ortaklığın giderilmesine yönelik uyuşmazlıklar, site veya apartman yönetiminin aidat ödememe nedeniyle başlatacakları icra takipleri, komşu hakkı, kat malikleri kurul kararına uymayanlar aleyhine açılacak davalar da öncesinde zorunlu olarak arabulucuya başvurmayı gerektirecek.