Adalet Bakanlığı 7. yargı paketi çalışmalarını tamamladı. Çalışmaların sona ermesiyle birlikte konu Meclis gündemine taşındı ve TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yeni yargı paketinde haciz uygulaması, uyuşturucu ile mücadelede önemli düzenlemeler, arabuluculuk, avukatlık ve adli yardım sistemi düzenlemeleri, göçmen kaçakçılığı ve hasta ve kadın mahkumlara infaz düzenlemesi yer alıyor.7. yargı paketi kanun teklifi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek
7. Yargı Paketinin TBMM’de kabul edilmesinin ardından mahkumlara af ile ilgili son gelişmeler yakından takip ediliyor. Özellikle pandemi döneminde açık cezaevinde yer alan mahkumların izinleri 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştı. Mahkum ve mahkum yakınları genel af olup olmayacağını yeni yargı paketi ile gündemlerine aldı. Kamuoyu tarafından 7’nci Yargı Paketi olarak bilinen “ İcra İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yargı paketi haciz uygulaması, uyuşturucu ile mücadele, arabuluculuk işlemleri, göçmen kaçakçılığı, infaz düzenlemesi gibi durumları kapsıyor.
2023 MAHKUMLARA AF ÇIKACAK MI?
7. Yargı paketi içerisinde mahkumlara genel af çıkarılmasına ilişkin bir madde veya düzenleme bulunmuyor.
Yeni yargı paketi sadece engellilik sebebiyle bakıma muhtaç veya ağır bir hastalığa düçar (yakalanmış) 18 yaşını doldurmamış çocuğu olan ve 10 yıldan az hapis cezasına mahkum edilen kadın hükümlülerin cezalarının infazının, belirli yükümlülükler altında 1 yıla kadar ertelenebilmesine, ertelemenin 6 aylık periyotlarla 2 yıl daha uzatılabilmesine imkan tanınıyor.
7. YARGI PAKETİ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI MI?
7. yargı paketi çalışmaları tamamlandı ve TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 7. Yargı paketi henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla kısa süre içerisinde yeni yargı paketinin Resmi Gazete’de yayımlanması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.
YENİ YARGI PAKETİ MADDELERİ NELER?
Yeni yargı paketiyle birlikte İcra İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun teklifi Genel Kurul’da kabul edildi.
Buna göre kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklarda arabuluculuk zorunlu hale gelecek. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapılan değişiklikle; uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle ilgili ceza artırımına gidiliyor.
Sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri de dahil edilmekte ve böylelikle anılan maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırı, 10 yıldan 15 yıla çıkarılıyor.
Göçmen kaçakçılığı suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılıyor. İcra İflas Kanunu’nda yapılan düzenleme ile birlikte icra müdürünün verdiği haciz kararının ancak ‘hakim onayından geçtikten sonra’ yerine getirilebilmesi sağlanıyor. Aile bireylerine ait kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczi caiz olmayan mallar arasına alınması amaçlanıyor.