Önceki dönem Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Orman Varlıklarının Genişletilmesini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla gündeme getirdi.
Nihat Çiftçi yaptığı paylaşımda şu görüşlere yer verdi: “Güneydoğu Anadolu bölgesi orman varlığı bakımından en fakir bölge, Şanlıurfa da orman varlığı bakımından en fakir ildir. İkliminin kurak olması nedeniyle bu bölgede ağaç yetişmesi pek mümkün görünmemektedir. Bu sebepten ötürü kuru tepeleri ağaçlandırmak gerekir. 1974 ve 1986 yılında şehrin kuzeyinde dikimi yapılan Gölpınar Ormanı şu an ilin en yeşil alanını oluşturmaktadır. Bu iki orman alanın verdiği veriler ışığında bölgede bir ağaçlandırma seferberliği başlatılabilir. Şanlıurfa’da kurulmuş olan Orman Bölge Müdürlüğü, kurulacak ormanların organize edilmesinde ve sonrasında bu ormanları muhafaza edilmesi için çok önemli bir imkandır.
Orman ağaçları olarak bölgemizde sıcaklığa dayalı fıstık çamı, ardıç, meşe türleri kullanılabilir. Şanlıurfa’nın kuzeyinde Günışığı tepesi, Kırkpınar tepesi, Karababa tepesi, Horzum tepesi, Hamurkesan tepesi, Göbeklitepe tepesi, Güney’inde yerleşmiş sıra sıra kuzey güney yönünde sıralanan Çek-u nahsi tepeleri, Doğuda tek tek dağları, batıda OSB Bölgesinin etrafındaki sıra sıra kurulmuş tepeler ağaçlandırmaya uygundur. Bu tepeler üzerinde taşların az olması ve üzerindeki toprak varlığının ağaç ekimine uygun olması en önemli avantaj olarak değerlendirilebilir.
Orman ekim alanlarının yükseltilmesi bölgenin yerelden kalkınması açısından çok önem arz edecektir. Öncelikle bu tepelerin yeşil hale gelmesi bölgedeki kültür ve doğa turizmini olumlu etkileyecektir. Bu ormanlık alanları, iklim açısından yağış rejimini olumlu etkileyeceğinden bölgeyi de tarıma uygun hale getirecektir. Şehrin etrafında mevcut bu tepelerin ağaçlandırılması ildeki hayvan varlığını da artıracaktır. Bu alanlar kurda kuşa, börtü böceğe yurt olacaktır. Dikilecek bu ormanlık alanların seyreltilmesi ve gençleştirilmesi, orman keresteciliğinin yaygınlaştırılması, bölge ekonomisine katkısı olacaktır. Yine bu alanlara fide dikilmesi ve bu fidelere belli bir süre bakılması işlemi iş imkanı açısından istihdama olumlu katkısı olacaktır. Ormanlık alanların oluşturulması zaman içersinde rahatlıkla yapılabilir. Her yıl Orman Bölge Müdürlüğü’nün imkanlarıyla ağaçlandırılma yapıldığında, yirmi yıl içinde ildeki tüm tepeleri orman haline getirmesi sağlanılabilinir. Bu ağaçlandırma faaliyeti nereden bakarsanız bakın ilin gelişimine ve kalkınmasına büyük katkı sunacaktır. İnsan sağlığına etkisinden, hayvan varlığının artmasına kadar, yağış rejiminin düzenlenmesinden erozyonla mücadeleye kadar olumlu katkı vereceği rahatlıkla söylenilebilir. Tüm bu olumlu etkilerinden ziyade en az yirmi yıl gençlere iş imkanı oluşturacaktır.” Dedi.